به گزارش شهرآرانیوز، در این دوره از عرضه اوراق خزانه اسلامی، یک رکوردشکنی جدید صورت گرفت که نرخ سود مؤثر این اوراق به بیشاز ۳۷درصد رسید. همین موضوع کافی بود تا سرمایههای بسیاری برای سرمایهگذاری بدون ریسک راهی اوراق اخزا شود.
اکنون با گذشت حدود یک ماه، سازمان بورس سه اقدام مهم در کنترل نرخ اخزا انجام داد. میثم فدایی، مدیرعامل سابق فرابورس، در این رابطه گفت: نخستین اقدام سازمان بورس کنترل اسناد خزانه بود که این موضوع کاهش عرضه چشمگیر اسناد خزانه در بازار سرمایه و تعدیل انتظار فعالان بازار از عرضه گسترده اسناد خزانه را به همراه داشت.
وی ادامه داد: همچنین این سازمان اقدام به افزایش کنترل در معاملات اسناد خزانه و معامله اسناد خزانه با نرخهای متعادل کرد.
فدایی بازارگردانی مناسب اسناد خزانه را وظیفهای مهم بر دوش بانک مرکزی دانست و عنوان کرد: در آخر نیز تشدید مسائل نظارتی بر روی صندوقهای سرمایهگذاری باعث افزایش تقاضای این نوع اوراق و خرید آنها توسط صندوقها شد.
در همین رابطه سینا سلیمانی، کارشناس بازارهای مالی، در کانال تلگرامی خود نوشت: خبر مهم برای بازار سرمایه، روند کاهشی نرخ اخزا و نرخ بهره پس از ثبت رکورد ۳۸٪ است که باعث میشود جو بازارهای مالی و کالایی تا حدود زیادی بهبود یابد.
نرخ اخزا روی تابلو تا حدود ۲٪ نیز در یک روز کاهش یافته است و به نظر میرسد با تشدید نظارتهای بانک مرکزی بر سپردهگیری بانکها، این روند کاهشی ادامه یابد.
در حال حاضر، نرخ بهره بالاترین وزن را در وضعیت بازارها دارد و اثر آن در کوتاهمدت حتی از نرخ ارز و مالیات و... نیز بیشتر است.
اما نکتهای که باید به آن توجه کرد، این است که بازار پول نیز مانند سایر بازارها مکانیزم دارد.
وقتی بانک مرکزی بهای یک کالای واحد را در یک بخش از بازار بالا میبرد، تعادل و نظم آن بازار بههم میریزد.
وقتی بهای تمامشده پول بانکها رشد میکند، با دستور و بگیروببند نمیتوان در بلندمدت آن را کنترل کرد؛ مگر اینکه بخواهیم فشار را بر تراز بانکها بگذاریم!
برای کنترل پایدار نرخ بهره، در کنار نظارتهای شدید، مداخله بانک مرکزی هم نیاز است!
بهعبارتی، باید عرضه و تقاضای پول نیز در کنار بهای پول متعادل شود.
صرفاً با نظارت و بگیروببند، نرخها تا حدود ۳۰٪ (با کمی تلورانس) ادامه مییابد، اما اگر بخواهیم نرخهای مؤثر را بهصورت اصولی کنترل کرده و به نرخهای مصوب بازگردانیم، قطعاً نیاز است که بانک مرکزی نقش مداخلهگر و تنظیمگر خود را ایفا کند.
جهت یادآوری، افزایش نرخ بهره پیش از گواهی سپرده سیدرصدی شروع شده بود و رشد آهسته و پیوسته آن ناشی از رقابت بانکها در جذب منابع و کسری تراز بانکها بود.